|  A kenyér  |  Házi kenyér  |  Bundás kenyér  |  Kenyér recept  |  Kenyérsütő  |  Kenyérsütés  |  Galéria  |

 

 
 
 
Kenyérsütő

 

Manapság a házi kenyérsütés a második virágkorát éli. Számos háztartásban megtalálható a kenyérsütő gép, amelyek segítségével nagyon egyszerűen, minimális munkával friss kenyeret varázsolhatunk asztalunkra. A kenyérsütő gépek előnye, kenyerünket ízlés szerint ízesíthetjük, így nemcsak a megszokott ízeket ehetjük, hanem különlegesebb csemegéket is "összeüthetünk". Tehetünk magvakat, gyülölcs vagy zöltségdarabokat is a tésztába, de elkészíthetjük édesen és sósan is. Sokan azért szeretik, mert ha maguk csinálják, akkor tudják, hogy milyen alapanyagokból, milyen eljárással készült amit megesznek.

A kenyérsütő használatakor az első teendőnk az alapanyagok összekevertetése. Ennél a műveletnél a kiválasztott recept által előírt hozzávalókat beleöntjük a sütőbe. Megnyomjuk a keverőgombot, és hagyjuk amíg a gép összedolgozza az alapanyagokat.

           
Flickr by LVCHEN


A receptek különbözőek lehetnek, van olyan recept, amelynél ezután a fázis után már nincs teendőnk, de van olyan is, amelyik úgy rendelkezik, hogy egy-egy hozzávalót fokozatosan adjuk hozzá. Ilyen hozzávaló lehet a víz is, vagy akár a magvas kenyér esetében a magvak, amelyet akár kelesztés után is hozzáadhatunk.

A következő lépés, amelyet a gép elvégez, a dagasztás művelete. Ennek köszönhetően a tészta lágyabb, levegősebb lesz. Ez nem tart sokáig, csak pár percet vesz igénybe.

A harmadik fázis a kelesztés, amely nélkülözhetetlen a finom kenyér elkészítésekor. Ugyan receptje válogatja, de talán ez a leghosszabb folyamat. A kelesztés során a sütőpor vagy élesztő (mindenki azt hazsnálja, amelyiket jobban szereti) felpuffasztja a kenyér tésztáját.

Ezután következik a sütés, ami egyben a legutolsó mozzanata a sütésnek. A sütés időtartama sok mindentől függ. Függ attól először is, hogy ki mennyire sülten szereti (van aki azt szereti, ha már majdnem megégett), de az se mindegy, hogy milyen lisztből készül, vagy hogy mennyi folyadékot adtunk hozzá.

A saját készítésű kenyérrel igazából sok teendőnk nincs azon kívül, hogy a hozzávalókat összeöntögetjük, de az elkészítés akár 3 órát is igénybe vehet, hiszen a dagasztás-kelesztés-sütés folyamatok időigényesek. Ennek ellenére megéri próbálkozni, hisz olyan különleges kenyereket készíthetünk, amelyeket a boltban nem találhatunk meg. A receptek menüpontban, található néhány recept, amelyik kifejezetten kenyérsütő géphez való.

 


 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Kenyér